Korišćenje električnih uređaja je sve masovnije, postoji dosta uređaja bez kojih je teško i na letovanju i na zimovanju i iako su uređaji sve štedljiviji i manji potrošači koriščenjem raznih uređaja potreba za električnom energijom se ne smanjuje tako da je potrebno razmotriti na koje sve načine možemo doći do nje. Podrazumeva se da mislim na uređaje koji se već proizvode komercijalno i koji su provereni u eksploataciji.
Od standarnih - nealternativnih izvora el.energije u kamperu možemo nabrojati alternator (kada motor vozila radi), agregat (najčešće invertorski) a i bilo koji drugi izvor čija je pokretačka jedinica motor na benzin, dizel. LPG i sl. Dosta toga o ovome je već rečeno na forumu.
Alternativni izvori energije koriste energiju koja je obnovljiva i koja je nepotrošiva – slobodna energija.
U alternativne izvore energije spadaju:
- geotermalna energija
- energija sunca
- energija vetra
- biomasa
- energija vodotokova
Za namenu u vozilu jedino mogu biti nama interesantni energija sunca i vetra.
Padom cena i širokom ponudom moglo bi se reći da i solarne ćelije više ne predstavljaju problem za nabavku i instalaciju na vozilu i iako spadaju u alternativne (čiste i ekološke) izvore el. struje mogu se smatrati jednim od standardnih izvora el.energije u vozilu. O solarnim ćelijama i panelima postoje posebne teme na forumu gde su prednosti, problemi i mane u korišćenju prilično detaljno obrađeni.
Ono što se mnogo manje koristi, i smatra se alternativnim izvorom, jesu vetrogeneratori ali oni su daleko manje interesantni od ostalih izvora jer osim za neke specifične destinacije i putovanja (zimi uglavnom), obično ne mogu dati prihvatljive rezultate u proizvodnji el.energije za potrebe kampera. Komercijalne verzije su cenom relativno neprihvatljive a postoje i modeli koji su prilagođeni za koriščenje na vozilu, kako gabaritima tako i težinom.
Ovde se može videti jedna vertikalna turbina:

Prečnik aluminijumskog rotora je 200mm, težine 9kg, 12V, snage 11W pri vetru od 8m/s a punjenje kreće pri brzini vetra od 4m/s i maksimalna snaga punjenja je 70W a kažu da je jako tiha i da ugrađena elektronika obezbeđuje maksimalno iskorišćenje i da radi bez obzira na pravac vetra. Može raditi na povetarac i reklamiraju je kao najbolju u svojoj klasi i da joj cena nije 699,00 evra možda bi mogla i da se isproba u praksi i da se vide rezultati, ali obzirom na cenu, snagu i uslove kada se može koristiti (samo kad ima vetra ili je vozilo u pokretu) pitanje je koliko je ovako nešto ekonomski isplativo. Naravno to ne predstavlja prepreku da se samogradnjom dođe do sličnog uređaja koji bi možda imao neku namenu u kombinaciji sa solarnim ćelijama.
Pored ovog modela deklarisane snage od 50W postoji i model od 150W koji je malo veći, malo teži i naravno skuplji

Prednost vetrogeneratora je da skoro nema održavanja, a ugrađena elektronika sama reguliše dopunjavanje baterije i kada je baterija puna zaustavlja rotor tako da je sistem bez potrebe asistencije, slično kao i kod solarnog sistema.
Ovim deluje da smo iscrpili temu o alternativnim izvorima el.energije sa mogućnošću korišćenja u kamperu, ali u stvari ono zbog čega sam pokrenuo ovu temu su u stvari gorive ćelije. Za njih kažu da su budućnost a postojeća komercijalna rešenja obećavaju.
Trenutna ponuda kako po ponuđenim snagama tako i po cenama ne predstavlja neko interesantno rešenje, a naročito za naš standard, ali tako je bilo i sa solarnim ćelijama kad su se pojavile bile su gotovo nedostižne za većinu korisnika ali vremenom se to promenilo i ja smatram da će se sigurno desiti to i sa gorivim ćelijama, pa nije loše upoznati se sa tehnologijom i biti u toku.
Ono što sam primetio po drugim forumima, inostranim, da se gorive ćelija kao izvor el.energije skoro i ne spominju što znači da tehnologija još nije pristupačna ni za ljude sa mnogo boljim standardom.
Ono što ja smatram interesantnim kod gorivih ćelija je to što nemaju mana kojih imaju solarne ćelije, vetrogeneratori, agregati a to je da se mogu koristiti pri svim uslovima, imaju malu potrošnju, visoka iskoristivost energije goriva (od 65 -85 %), nema gubitaka zbog pokretnih i rotirajućih delova, zanemariva buka i zanemarivo zagađenje okolne, visoka pouzdanost u radu, mala mogućnost kvara jer nema pokretnih delova. Kao nedostatak mogu se istaknuti visoka cena po jedinici instalirane snage, tehnička izvodivost, mogući problemi sa gorivom.
Mislim da će narednih 5-6 godina tehnološki napredak dovesti da gorive ćelije budu jako interesantan izvor el.enegrije, a pre svega u ekonomskom smislu. Već sada postoje gorive ćelije veličine baterije koje manje el.uređaje napajaju duže nego standardne baterije, malih dimenzija za dopunu ali ja ću se pozabaviti portabl verzijama, nešto većim po snazi ali i gabaritima.

A pre toga možda nije loše opisati rad gorivih ćelija.