Da bi dozivljaj bio potpun hvali mi kamper, ali kao sto ce se vecina sloziti, misija nabavke novog kampera je skoro nemoguca jer cene su za nas standard prevelike. Polovne opcije ... pa ne znam da li bi uspeo u tome, nesto sto je dobro kosta dosta ono sto je vec za popravku i ulaganje ne znam koliko se isplati, a ako vec treba da popravljam onda je bolje mozda napraviti novo.
Nadam se da cu se i ja pridruziti jednog dana kamerskoj zajednici i da napisem neki putopis iz prve ruke.
U svakom slucaju poceo sam da pravim neke kalkulacije i opcije ali bi bila pozeljna pomoc ljudi koji vec imaju informacija.
Mislio sam da bi nabavka Fiat Ducata Camper (specijalizovana sasija Ducata za nadogradnju kampera, koju koriste svi koji se bave nadogradnjom kampera) bila dobra osnova ali se tesko dolazi do podataka jer izgleda da se ova verzija ne uvozi kod nas (jer kome to vec treba, sasija bez krova i zadnje stranice

Drugo, posao sam od pretpostavke da bih napravio nesto sto je funkcionalnije od ponudjenog na trzistu sa znacajno manjom cenom.
Naravno to se tek treba dokazati kroz preciznije kalkulacije i kroz detaljnije tehnicke crteze.
Ali na kraju krajeva i samo mastanje o necemu stvara dozu pozitivnog osecaja, pa rekoh nemam sta da izgubim.
Sve bih to trebao uklopiti do tezine od oko 2.9t - 3,1t jer sa tezinom putnika sve to skupa ne bi smelo da predje zakonskih 3,5t, a naravno ne radi se samo o zakonu vec i o licnoj bezbednosti.
Prvi zadatak koji sam postavio sebi je u stvari proracun zbirne tezine samog vozila, konstrukcije, namestaja i opreme, jer ako ne mogu da se uklopim u zeljenu tezinu onda stajem sa idejom, jer zelja mi je da fukcionalnost i udobnost bude na zavidnom nivou a da cena bude prihvatljivija od novog vozila slicne kategrije. U stvari neka simbioza Laike i Adrie

Prvo moje u nizu pitanja za poznavaoce problematike ... je da nigde nisam video da se za konstrukciju koristi aluminijum vec samo lamelirane letvice za sendvic panele-zidove, a odgledao sam dosta priloga na youtubu o fazama proizvodnje, pa pitanje bi bilo da li se tu radi o ustedi ili zbog tezine same konstrukcije?
Mada aluminijumska konstrukcija mi deluje itekako jaca i sigurnija sto se tice bezbednosti i sigurnosti u slucaju neke nesrece.
Ovo sto sam video kako proizvode panele deluje mi da jaci udarac moze da vrlo lako probije konstrukciju.
Mozda je sve ovo samo utisak, pa zato i pitam one sa vise iskustava i znanja.
I drugo pitanje vezano za samu konstrukciju - da li bi aluminijumski lim od 0,8mmm (kakvog koriste u proizvodnji) mogao direktno da se lepi za aluminijumski ram bez nitovanja na vidljivim mestima (znaci vecinom) i da li postoje dovoljno kvalitetne lepljive mase za nesto ovako.
I ako neko ima tehnicke specifikacije za bas ovu verziju Ducata bio bih zahvalan da to podeli.
Ideja je uraditi aluminijumski ram oblozen aluminijumskim limom 0,8mm, sa nezapaljivim termoizolacionim materijalom izmedju na novu sasiju Fiat Ducato Camper u alkoven verziji tj. sa krevetom iznad kabine.
Znaci radi se o kompletnoj nadogradnji a ne spajanju vozila i prikolice.

Hvala svima unapred na savetima,
Igor.