Hedonizam

Moderatori: šukitaxi, miki56, andrijica, GorchaHY

Korisnikov avatar
sprinter
Korisnik
Postovi: 2670
Pridružio se: 06 Dec 2009 09:17

Post od sprinter »

Eto, Lio opet mami, najviše sa slikama pica.

Ali.. ja završio kapiju i staze, tako da mi je sada izlaz za kampera slobodan. Bože zdravlja, jedan lep vikend
Poslednja izmena od sprinter u 10 Nov 2013 17:55, izmenjeno 1 put ukupno.
lio
Korisnik
Postovi: 525
Pridružio se: 17 Mar 2011 21:49
Lokacija: Prokuplje

Post od lio »

sprinter napisao:Eto, Lio opet mami, najviše sa slikama pica.

Ali.. ja završio kapiju i staze, tako da sam sada izlaz za kampera slobodan. Bože zdravlja, jedan lep vikend
Bitno je da si deblokirao kamper, a za ostalo... Pa nama ni zima ne može ništa
lio
Korisnik
Postovi: 525
Pridružio se: 17 Mar 2011 21:49
Lokacija: Prokuplje

Post od lio »

Pa hajde društvo, neka se još neko uhvati kompa pa otkuca neki svoj recept, svi volimo da naučimo nešto novo
Korisnikov avatar
sprinter
Korisnik
Postovi: 2670
Pridružio se: 06 Dec 2009 09:17

Post od sprinter »

što se tiče sača nemam iskustva, tako da samo pratim i učim.

Što se tiče mesa, pročitao sam da je nekakvo pravilo da koliko kg mesa se stavi u sač da toliko sati treba da sač bude na vatri. Nekako mi je to previše vremena.

Čini mi se da je i temperatura pečenja vrlo bitna, Lio, kada pečeš meso, koliko puta i u kom intervalu dodaješ žar
lio
Korisnik
Postovi: 525
Pridružio se: 17 Mar 2011 21:49
Lokacija: Prokuplje

Post od lio »

sprinter napisao:što se tiče sača nemam iskustva, tako da samo pratim i učim.

Što se tiče mesa, pročitao sam da je nekakvo pravilo da koliko kg mesa se stavi u sač da toliko sati treba da sač bude na vatri. Nekako mi je to previše vremena.

Čini mi se da je i temperatura pečenja vrlo bitna, Lio, kada pečeš meso, koliko puta i u kom intervalu dodaješ žar
Moj sač je metalni (lakši je za upotrebu). Napravimo vatru, zagrejemo crepulju i sač. Podignemo crepulju na tronožac (cigle, kamenje) tako da je ispod nje svo vreme žar. Oko crepulje dodajemo žar (ili ćumur, drva) tako da toplote ima ispod crepulje, ali i oko nje. U crepulju stavimo tepsiju sa mesom i krompirima. Da bi se meso u početku dinstalo obavezno malo vode i vina. Nakon toga se stavi vruć sač. Sač je veći od crepulje pa toplota koja dolazi oko crepulje ne izlazi napolje nego prema sredini sača (naravno sa donje strane). Da se ova toplota ne bi gubila potrebno je dodavati žar na gornju stranu sača.
Količina mesa nema mnogo veze sa dužinom pečenja pod sačem. Više ima veličina komada. Ukoliko bi stavio praseću polutku, butku, onda će vreme pečenja biti nekoliko sati. kada su manji komadi npr. svinjska rebra, jagnjetina (još ukoliko je ranije termički obradjena - kuvana) onda je vreme krčkanja jedno pola sata, onda se sač podigne, sačeka da višak vode ispari, meso okrene, vrati se sač i sačeka desetak minuta da se zapeče (dobije boju i koricu). To je ujedno i pravo vreme da se npr. doda kajmak.
Samim načinom pečenja žar je skoro uvek prisutan, ako je vatra slaba samo približim žar uz crepulju

Slika
Možda nisam baš najbolje uradio prikaz, ali otprilike je tako

Ja i prase na ražnju pečem tako što je u početku jaka vatra (malo se zapeče spoljni sloj i onda ne dozvoljava isparenje vode i curenje masti, pa se meso samo dinsta iznutra), a kasnije doziram žar da se lepo ispeče i unutra, samo ovaj postupak na ražnju traje bar četri sata. Kod sača i crepulje nikad nije bilo duže od jednog sata, ali se uvek radilo o komadima.

Pozz
Poslednja izmena od lio u 11 Nov 2013 11:23, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Jader
Korisnik
Postovi: 778
Pridružio se: 14 Avg 2012 00:45
Lokacija: Beograd

Post od Jader »

Kupio sam noviu igračku - pizza peć za duge zimske večeri. Znam da pica napravljena ovoj skalameriji ne može da se poredi sa Liovom ispod sača ali je za kućne uslove položila test. Pri tom, može i u kampu da se koristi jer vuče samo 1200 W. Poenta je u maloj zapremini i šamotu koji se nalazi iznad donjeg grejača tako da pica bude vrlo brzo gotova. Max temperatura je 260 C, što je za kućne uslove sasvim ok. Naravno, može da se peče i bilo šta drugo, samo je prostor ograničen.

Evo i fotki:

Slika

Slika
Korisnikov avatar
sprinter
Korisnik
Postovi: 2670
Pridružio se: 06 Dec 2009 09:17

Post od sprinter »

Ja sam kupio sač u Zlakusi. Prečnik je 45cm, poprilično je dubok, lepo izgleda. Zima je, pa još nije u upotrebi, čekamo da malo grane, i eto butića, kičme i rebaraca od jagnjeta unutra, uz krtolu i šargarepu naravno.
Korisnikov avatar
Jader
Korisnik
Postovi: 778
Pridružio se: 14 Avg 2012 00:45
Lokacija: Beograd

Post od Jader »

sprinter napisao:Ja sam kupio sač u Zlakusi. Prečnik je 45cm, poprilično je dubok, lepo izgleda. Zima je, pa još nije u upotrebi, čekamo da malo grane, i eto butića, kičme i rebaraca od jagnjeta unutra, uz krtolu i šargarepu naravno.
Nek je sa srećom hedonizam! Pošto sač nije glaziran, obavezno postupiti po uputstvu prvi put (kukuruzno brašno, voda i mast) kako bi se posle mogao normalno koristiti.
Korisnikov avatar
sprinter
Korisnik
Postovi: 2670
Pridružio se: 06 Dec 2009 09:17

Post od sprinter »

Sve to na žalost mora malo da pričeka. Majstor za sač mi je još rekao da prvog puta ne bude baš jaka vatra i da se sud postepeno greje.
Sinbad
Korisnik
Postovi: 375
Pridružio se: 06 Avg 2012 22:59
Lokacija: NS

Post od Sinbad »

Tajna dobre pice je pecenje 3 minuta na 400 stepeni.
Kratko ali jebitacno.
Kad se mora, nije teško.
Korisnikov avatar
Jader
Korisnik
Postovi: 778
Pridružio se: 14 Avg 2012 00:45
Lokacija: Beograd

Post od Jader »

Sinbad napisao:Tajna dobre pice je pecenje 3 minuta na 400 stepeni.
Kratko ali jebitacno.
Potpisujem
Korisnikov avatar
sprinter
Korisnik
Postovi: 2670
Pridružio se: 06 Dec 2009 09:17

Post od sprinter »

Sada mi je postaje jasna razlika u sporetima. Kada sam kupovao novi uredjaj, bila je drasticna razlika izmedju klasicnih modela i onih sa ugradnim pica pecima. Nista nije slucajno
lio
Korisnik
Postovi: 525
Pridružio se: 17 Mar 2011 21:49
Lokacija: Prokuplje

Post od lio »

Ne bih da Vas davim, ali:
pizze se peku na 350 stepeni C 5-7 minuta po svim receptima.
Ukoliko je brže ne zapeče se sos i sastojci.
Ukoliko želite da napravite pizza peć od šporeta - to sam ja uradio odavno. Svi termostati šporeta gase grejače na 250 stepeni. Dodate grejač gore od 2000 W i dole od 1000 W. Ugradite poseban prekidač i na najobičnijem šporetu imate pizza peć. Ukoliko na donjem delu (na prvoj tećini) stavite pizza stone (pica kamen - mermernu ploču) dobićete pravu pizza pećnicu sa izuzetno malo ulaganja - pedesetak eura, a možda i manje. Treba samo malo prčkanja po postojećem šporetu (dodavanje grejača, metar kabla sa termo izolacijom i prekidač)

Pozz
Sinbad
Korisnik
Postovi: 375
Pridružio se: 06 Avg 2012 22:59
Lokacija: NS

Post od Sinbad »

U receptima je 350 jer nema sporeta sa vise stepeni.
Kad peces picu u peci na drva, dostize se 400 stepeni bez problema. Picerija Macak u NS, pece pice na 400 stepeni. To im daje poseban smek.
Kad se mora, nije teško.
Korisnikov avatar
Jader
Korisnik
Postovi: 778
Pridružio se: 14 Avg 2012 00:45
Lokacija: Beograd

Post od Jader »

Ovo mi je bila ideja vodilja, ali sam bio skeptičan u vezi sledećih stvari:

1. Da li mermerna ploča može da izrži visoke temperature;
2. Da li rerna i sve oko nje (dihtunzi, farba) može da izdrži visoke temp.

lio napisao:Ne bih da Vas davim, ali:
pizze se peku na 350 stepeni C 5-7 minuta po svim receptima.
Ukoliko je brže ne zapeče se sos i sastojci.
Ukoliko želite da napravite pizza peć od šporeta - to sam ja uradio odavno. Svi termostati šporeta gase grejače na 250 stepeni. Dodate grejač gore od 2000 W i dole od 1000 W. Ugradite poseban prekidač i na najobičnijem šporetu imate pizza peć. Ukoliko na donjem delu (na prvoj tećini) stavite pizza stone (pica kamen - mermernu ploču) dobićete pravu pizza pećnicu sa izuzetno malo ulaganja - pedesetak eura, a možda i manje. Treba samo malo prčkanja po postojećem šporetu (dodavanje grejača, metar kabla sa termo izolacijom i prekidač)

Pozz
Odgovori