LEFKADA 1
Zaljubljeni u Vranje, nastavljamo dalje, ljubazni vlasnik Enigme nas je uputio pravim putem ka Makedoniji (objasnio nam je "Baranda sindrom u Vranju"

) Put je dobar i ulazimo u Makedoniju bez gužve i problema, drndavim autoputem idemo ka skretanju za Bitolj/Ohrid kod mesta Gradsko. Sledeće mesto je Prilep i tu sam se, zbog manjka znanja o geografiji, iznenadio sa usponima do Prilepa. Prilep - Bitolj odličan put, u Bitolju smo se malo izgubili (živela navigacija na Balkanu

). Izvukli smo se iz Bitolja i prešli u Grčku bez problema. To nas čeka iznenađenje u vidu novog autoputa za koji nismo znali. Bez problema se stiže do Kozania i dalje predivnim putem Egnatia Odos do Janjine. Kada se sagleda gde i kako je napravljen put Egnatia Odos, onda se zaključi koliko smo zaostali u izgradnji puteva kod nas.
Janjina je mesto za koje sam ja lično bio jako zainteresivan. Odrastao sam uz delo Aleksandra Dime, Grof Monte Kristo, a Janjina u tom delu ima posebnu ulogu. Odlučili smo da u Janjini samo prespavamo i da se u nju vratimo na par dana u povratku sa mora. Više priče i slika Janjine, kad za to dođe vreme. Nastavljamo put ka Lefkadi autoputem do Igumenice, pa uz more do Lefkade. Put je lep, uz more uživamo u drvoredima (žbunoredima

) oleandera. Malo ispod mora, malo iznad mora i stižemo na Lefkadu i u Desimi Beach. Naviknuti na prostrane ulaze u kampove zapadne Evrope, malo nas iznenadi uzani, gore-dole, put i skromni ulaz u kamp. Da ne bismo napravili gužvu na ulazu, pomeramo se u stranu i parkiramo kako bismo pronašli recepciju. U tom trenutku nam prilaze energičan, za nas sitan čovek i u njegovoj pratnji krupan afro-amerikanac, koji galame i ništa ih ne razumemo. Nakon našeg predstavljanja i potvrde da smo rezervisali mesto u kampu, raspoloženje se menja i počinju da nas grle, ljube, otkačinju prikolicu i na rukama je postavljaju na parcelu. Mi nismo stigli ni da se snađemo, a oniži nas zove na Mitos u kafani. U pitanju su vlasnik kampa i njegov pomoćnik. Naviknut na zapadnjačku ustegnutost, bio sam iznenađen, ali moram da priznam da njihova bliskost ni jednog trenutka nije prekoračila granicu. Kamp Desimi Beach je na samoj obali u šumi starih maslina. Odlična lokacija. Kamp je izuzetno posećen i pametno je rezervisati nešto ranije. Velika većina gostiju su Italijani iz okoline Napulja, pa smo stekli drage prijatelje iz tih krajeva sa kojima smo i dalje u kontaktu. Osoblje, a pogotovo gazdarica, koriste engleski jezik i za pisanu i za verbalnu komunikaciju. Higijena u kampu je na visokom nivou, a priključak na električnu mrežu je 10A što je dovoljno i za kuvanje na struju. Recepcija, priručni market i restoran sa pristojnom ponudom su u centralnom objektu kampa. Vlasnici kampa su i vlasnici uljare za maslinovo ulje i prave vrhunsko ulje koje se takođe može kupiti u kampu. Lefkada je poznata po predivnim plažama, ali mi smo se zadovoljili sa plažama u Desimi Beach-u i okolini, pa nismo ni nešto puno lutali okolo. U neposrednoj blizini Desimi Beach-a je gradnić Nidri. Nidri je poznat po svom bivšem stanovniku Aristotelu Onazisu čije ostrvo Skorpios se nalazi u arhipelagu pod administrativnom upravom grada. U Nidriju imate sve što se od provoda, hrane i drugih zanimacija očekuje u Grčkoj što je prijalo našoj deci. Nama seniorima su mnogo više prijali lokali u "brdima" poluostrva između Nidrija i Desimija. Ukupno gledano, odlična destinacija. Moja osnovna zamerka je tipično ravničarska - po celoj Lefkadi se krećeš pod ručnom, sve je uzbrdo-nizbrdo!! Ozbiljna zamerka je što su veći marketi za snabdevanje dosta udaljeni i najbliži su u mestu Lefkada.
Lefkada 0001.jpg
Lefkada 0002.jpg
Lefkada 001.jpg
Lefkada 002.jpg
Lefkada 003.jpg
Lefkada 004.jpg
Lefkada 005.jpg
Lefkada 006.jpg
Lefkada 007.jpg
Nemate potrebne dozvole da pogledate prikačene fajlove u ovom postu.