molba vlasnicima kamp prikolica
Moderatori: šukitaxi, miki56, andrijica, GorchaHY
Pozdravljam kolegu kampera i velikog ribolovca, pecaros 021 !
Slažem se sa tobom da je sveža riba kud i kamo bolja od zaleđene, ali je ovde kod nas
jako teško naći svežu morsku ribu, zato smo se morali prilagoditi mogućnostima koje
su nam dostupne, tj. leđenoj ribi. Moram da priznam da je moja slabost SKUŠA.
To je plava riba, veoma zdrava, posebno je dobra za krvne sudove, pa je preporučujem
svima koji imaju srčanih jedova da ja konzumiraju 2-3 puta nedeljno. Posebno je ukusna
kada se spremi na roštilju, a obavezno uz nju ide i crno vino. Bilo bi dobro da je spremate
na maslinovom ulju, tako pečena skuša dobija pravi neodoljivi ukus.Do sada sam ispekao
sigurno par tona za sebe i svoje prijatelje. Nabavljam je u Metro-u na akciji, pakovanje
je od 20 kg, a poreklo je Španija. Ako ste mislili da je svejedno odakle je riba,jer skuša je
skuša, zeznuli ste se, španska je ubedljivo najbolja. Skuša ima specifičan miris koji se
mnogima ne dopada i zbog toga je baš i neljube. Zato ima drugih vrsta morskih riba koje
su još kvalitetnije, škrpina, zubatac itd. Nemojte biti sigurni da je na moru baš sva riba
sveža. Većina riba se ulovi u zimskom periodu, a u julu i avgustu se u restoranima
servira kao sveža riba. Turisti zadovoljni, ugostitelji trljaju ruke, a ribari sa malim letnjim
ulovom prezadovoljni. Moram priznati da nisam opterećen sa činjenicom da uglavnom
konzumiram leđenu morsku ribu, možda zato što sa našom svežom slatkovodnom
kompenzujem taj nedostatak.
Najviše je onih kojima je ova vrsta ribe omiljena !
Slažem se sa tobom da je sveža riba kud i kamo bolja od zaleđene, ali je ovde kod nas
jako teško naći svežu morsku ribu, zato smo se morali prilagoditi mogućnostima koje
su nam dostupne, tj. leđenoj ribi. Moram da priznam da je moja slabost SKUŠA.
To je plava riba, veoma zdrava, posebno je dobra za krvne sudove, pa je preporučujem
svima koji imaju srčanih jedova da ja konzumiraju 2-3 puta nedeljno. Posebno je ukusna
kada se spremi na roštilju, a obavezno uz nju ide i crno vino. Bilo bi dobro da je spremate
na maslinovom ulju, tako pečena skuša dobija pravi neodoljivi ukus.Do sada sam ispekao
sigurno par tona za sebe i svoje prijatelje. Nabavljam je u Metro-u na akciji, pakovanje
je od 20 kg, a poreklo je Španija. Ako ste mislili da je svejedno odakle je riba,jer skuša je
skuša, zeznuli ste se, španska je ubedljivo najbolja. Skuša ima specifičan miris koji se
mnogima ne dopada i zbog toga je baš i neljube. Zato ima drugih vrsta morskih riba koje
su još kvalitetnije, škrpina, zubatac itd. Nemojte biti sigurni da je na moru baš sva riba
sveža. Većina riba se ulovi u zimskom periodu, a u julu i avgustu se u restoranima
servira kao sveža riba. Turisti zadovoljni, ugostitelji trljaju ruke, a ribari sa malim letnjim
ulovom prezadovoljni. Moram priznati da nisam opterećen sa činjenicom da uglavnom
konzumiram leđenu morsku ribu, možda zato što sa našom svežom slatkovodnom
kompenzujem taj nedostatak.
Najviše je onih kojima je ova vrsta ribe omiljena !
Nije važno šta kaže, nego ko kaže !
- groskamper
- Site Admin
- Postovi: 2004
- Pridružio se: 11 Avg 2009 18:46
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
Gledajući prošlogodišnje fotke iz Grčke naletim na fotke sa maslinama.
Pade mi na pamet da napišem par reči, možda pokrenem neku zanimljivu diskusiju.
Sigurno među nama ima neko ko je dobar poznavalac maslina, pa napiše neku reč.
Obožavam crne i to one sa košticom, za mene su prave i najbolje iz Kalamate.
Pretpostavljam da maslina ima mnogo obožavalaca među nama kamperima, ima nas
sa raznim ukusima, kao i raznih sorti i vrsta maslina, sa mnogo različitih receptura.
Zelene, modre, crne, tvrde, mekane, u zavisnosti u kojoj su fazi zrenja ubrane, izbor
je zaista velik, ima za svaki ukus. Masline uz kozji ili ovčiji sir, uz prijatno duštvo,
more i dobro crno vino su pravi užitak. Dobro se mezi i uz Istarsku supu, u to
sam se uverio kada sam svojevremeno kampovao u Istri. Tom prilikom sam
posetio grad Hum ( poznat kao najmanji grad na svetu ), gde se istarska supa pije iz
bokala. Supa je ustvari crno vino, u koje se stavi malo šećera, malo bibera, kašika
maslinovog ulja i dvopek. Veoma je pitka i ukusna, tost je baš zanimljiv dodatak,
zaista je treba probati. Ako boravite negde u Istri, obavezno svratite u grad Hum na
meze i istarsku supu. Pršut je tamo posebna priča, nema je takve na daleko.
Malo sam odlutao, pa da se vratim na njeno veličanstvo MASLINU.
Izbor u Grčkoj je zaista velik, na pijaci ih ima za svačiji ukus, sigurno će se naći
neka sorta i za vaš ukus, kao i dobar sir. Ako niste u prilici da kupite dobar sir na pijaci,
tu je kao rezervna varijanta feta. Izbor vina u Grčkoj je velik, ali domaće vino niko ne
prodaje, pametan svet, što bi prodavao vino, kad za te novce ništa bolje nemožeš kupiti
od vina. Srećom, pa prodaju masline, a one su Bogom dane, svaki Grk će vam reći :
“pojedena maslina, duži život za dva minuta”.
Pade mi na pamet da napišem par reči, možda pokrenem neku zanimljivu diskusiju.
Sigurno među nama ima neko ko je dobar poznavalac maslina, pa napiše neku reč.
Obožavam crne i to one sa košticom, za mene su prave i najbolje iz Kalamate.
Pretpostavljam da maslina ima mnogo obožavalaca među nama kamperima, ima nas
sa raznim ukusima, kao i raznih sorti i vrsta maslina, sa mnogo različitih receptura.
Zelene, modre, crne, tvrde, mekane, u zavisnosti u kojoj su fazi zrenja ubrane, izbor
je zaista velik, ima za svaki ukus. Masline uz kozji ili ovčiji sir, uz prijatno duštvo,
more i dobro crno vino su pravi užitak. Dobro se mezi i uz Istarsku supu, u to
sam se uverio kada sam svojevremeno kampovao u Istri. Tom prilikom sam
posetio grad Hum ( poznat kao najmanji grad na svetu ), gde se istarska supa pije iz
bokala. Supa je ustvari crno vino, u koje se stavi malo šećera, malo bibera, kašika
maslinovog ulja i dvopek. Veoma je pitka i ukusna, tost je baš zanimljiv dodatak,
zaista je treba probati. Ako boravite negde u Istri, obavezno svratite u grad Hum na
meze i istarsku supu. Pršut je tamo posebna priča, nema je takve na daleko.
Malo sam odlutao, pa da se vratim na njeno veličanstvo MASLINU.
Izbor u Grčkoj je zaista velik, na pijaci ih ima za svačiji ukus, sigurno će se naći
neka sorta i za vaš ukus, kao i dobar sir. Ako niste u prilici da kupite dobar sir na pijaci,
tu je kao rezervna varijanta feta. Izbor vina u Grčkoj je velik, ali domaće vino niko ne
prodaje, pametan svet, što bi prodavao vino, kad za te novce ništa bolje nemožeš kupiti
od vina. Srećom, pa prodaju masline, a one su Bogom dane, svaki Grk će vam reći :
“pojedena maslina, duži život za dva minuta”.
Nije važno šta kaže, nego ko kaže !
- groskamper
- Site Admin
- Postovi: 2004
- Pridružio se: 11 Avg 2009 18:46
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
Moram priznati da u mom slucaju , ukus maslina je jedan od poslednjih koji su mi postali prijatni, skoro u isto vreme sa ukusima skoljki i skampi .
nekako se desilo odjednom i osetio sam strahovitu potrebu da sto cesce uzivam u njima .
zelene u raznim oblicima i dodacima su moj faforit u svetu maslina .
Prijatno nam bilo . Hvala za sliku
nekako se desilo odjednom i osetio sam strahovitu potrebu da sto cesce uzivam u njima .
zelene u raznim oblicima i dodacima su moj faforit u svetu maslina .
Prijatno nam bilo . Hvala za sliku
Nikad nije kasno da se zavoli prava stvar. Moram priznati da sam imao sreću
i jako mlad zavoleo maslinu. Sreća me poslužila i kada sam vojsku služio, pa
sam tako godinu dana uživauo u Malom Lošinju uz more, koje je bilo udaljeno
od mog prozora 20 m, a radio sam na samom molu. Lovili smo ribu svaki dan
sa raznim priborom, od osti, pecaljki, do podvodne puške. Vadili smo i prstace,
naravno to sve i pripremali sa maslinovim uljem. Taj ukus sam zavoleo, tako da
za kuvanje i danas koristim samo maslinovo ulje. Grčka ulja su dobra, ali najbolje
hladno ceđeno je iz manastira Reževići kod Budve. http://youtu.be/S8kXor3nbFU
( snimak sam našao na You Tube )
To ulje koristim samo za salatu i prelive za ribu, jer ga mogu dobiti samo
u veoma maloj količini i meni je vredno kao zlato.
Dobra maslina i hladno ceđeno maslinovo ulje je stvarno dar bogova !
Maslina se istovremeno smatra simbolm mira, plodnosti, mudrosti, izobilja i
dugovečnosti. Spominje se u Bibliji, opisana je u delima drevne egipatske
civilizacije, a bitnu ulogu imala je i u grčkoj mitologiji, gdje se spominje da je
maslina nastala kada je boginja Atina u nadmetanju s Posejdonom bacila kap
vode na klisuru, u kojoj je potom izrasla maslina. Homer je maslinovo ulje
zvao tekućim zlatom. Ono to i jeste !
Poslednja izmena od Joe u 01 Apr 2012 08:19, izmenjeno 1 put ukupno.
Nije važno šta kaže, nego ko kaže !
Mislim da sam ostao dužan prilikom opisa oblasti Pieria za antičko naselje Dion.
Sveti grad antičkih Makedonaca i boga Diasa, nalazi se na obroncima planine Olimp
(2917m), planine dvanaest Bogova, pa i samog vrhovnog boga Zevsa.
Olimp je planina koja oduševljava hiljade turista svojom lepotom, bogat je florom
i faunom, dostupan turistima čak i na većim visinama. Ako boravite u toj oblasti,
preporučio bih vam da obavezno posetite antički Dion. Za obilazak celog kompleksa
koji se prostire na oko 150 ha, računajte da vam treba dosta vremena. Nije na odmet
poneti flašu sa vodom i poneki sendvič, za ugodniji boravak u ovom predivnom
arheološkom parku. Koliko je Dion bio važno mesto, svedoče ostaci svetilišta
grobnice i ostaci antičkog pozorišta na čijoj sceni se i danas održavaju koncerti i festivali.
Šetnja parkom je prijatna, zbog bujne vegetacije veći deo staza je u hladovini, a
putokazi i table sa šemom i detaljnim opisom svakog lokaliteta su jasne.
U objektu na samom ulazu je i ulaz za muzej, a tu se prodaju i brošure, razglednice i razni
suveniri. Tu je i mali restoran sa terasom za osveženje. Parking ispred ulaza je prostran i
dovoljno velik, mesta ima dovoljno za sve posetioce, posebno radnim danima.
Sveti grad antičkih Makedonaca i boga Diasa, nalazi se na obroncima planine Olimp
(2917m), planine dvanaest Bogova, pa i samog vrhovnog boga Zevsa.
Olimp je planina koja oduševljava hiljade turista svojom lepotom, bogat je florom
i faunom, dostupan turistima čak i na većim visinama. Ako boravite u toj oblasti,
preporučio bih vam da obavezno posetite antički Dion. Za obilazak celog kompleksa
koji se prostire na oko 150 ha, računajte da vam treba dosta vremena. Nije na odmet
poneti flašu sa vodom i poneki sendvič, za ugodniji boravak u ovom predivnom
arheološkom parku. Koliko je Dion bio važno mesto, svedoče ostaci svetilišta
grobnice i ostaci antičkog pozorišta na čijoj sceni se i danas održavaju koncerti i festivali.
Šetnja parkom je prijatna, zbog bujne vegetacije veći deo staza je u hladovini, a
putokazi i table sa šemom i detaljnim opisom svakog lokaliteta su jasne.
U objektu na samom ulazu je i ulaz za muzej, a tu se prodaju i brošure, razglednice i razni
suveniri. Tu je i mali restoran sa terasom za osveženje. Parking ispred ulaza je prostran i
dovoljno velik, mesta ima dovoljno za sve posetioce, posebno radnim danima.
Nije važno šta kaže, nego ko kaže !
Možda nekom bude zanimljiv podatak, da je nadomak Novog Sada, u mestu Bački
Petrovac otvoren aquapark. Posetio sam ga juče, oduševio se njegovom veličinom,
bazenima sa termalnom vodom, bezbrojnim ležaljkama pod suncobranima, velikom
ponudom zabavnog programa koji se nudi deci. Za odrasle, bitna informacija je,u dva
lepa restorana toči se odlično slovačko pivo.
Petrovac otvoren aquapark. Posetio sam ga juče, oduševio se njegovom veličinom,
bazenima sa termalnom vodom, bezbrojnim ležaljkama pod suncobranima, velikom
ponudom zabavnog programa koji se nudi deci. Za odrasle, bitna informacija je,u dva
lepa restorana toči se odlično slovačko pivo.
Nije važno šta kaže, nego ko kaže !
- groskamper
- Site Admin
- Postovi: 2004
- Pridružio se: 11 Avg 2009 18:46
- Lokacija: Beograd
- Kontakt: