statisticki smo vec vise od dve nedelje pod snegom (periferija beograda) i vise od 10 dana u debelom minusu, pa posto od kampovanja i putovanja nema zasad nista, kolima probijajuci se kroz snezne puteve okine se po neka fotografija koja ostaje za secanje na zimu kakva odavno nije bila ovakva na ovom podrucju
evo malo slikovito da dopunim text

snimajuci ove fotografije koristio sam vozilo marke auto, specijalno ofarbano za ove potrebe u belo (zadnji deo) tako da sam se i ako nije po propisu stopio sa okolinom

tu su i drugovi komunalci, koji su bez sale bili na visini svog zadatka, imam samo reci hvale za ovu borbu sa snegom sto su je dobili

vizeci se ibarskom magistralom nailazio sam na oborena stabla od tezone snega, jedno od njih sam zabelezio

suma prekrivena debelim snegom uvek je inspirativna za slikanje, steta je sto nisam nosio foto aparat vec sam s mobilnim slikao, pa kvalitet i ostrina nisu bas naj,naj

o visini snega govori i ova slicica

automobili (npr. ovaj komsijin yugo) koji nisu pomerani za vreme padavina svedoce o visini snega

dok su se jedni jedva probijali kroz snezne prtine, drugi su olako savladjivali duze destinacije, eh da covek ima krila ne bi morao da se muci sa lancuma za sneg

piloti jat-a se zale na klimatske uslove (kisa, sneg, vetar, turbulencije...) a evo kako se bez radara i navigacije po extremno losem vremenu leti krilo uz krilo do cilja

reka sava se zaledila, sto prestavlja opasnost za sve sto je na i u reci mislim na plovne objekte i ribe pod ledom, a i pecarosi cekaju lepse dane osim vojske koja lovi na dinamit

evo posledice ledohoda, jedan od splavova led je otrgo od obale pa ce vlasnik da ga juri nizvodno, ako ga i ne stigne nece otici daleko maximalno do kladova ( he djerdap) dalje nece moci

sneg zadaje obavezu i kamperistima jer uklanjanje snega sa kampera je isto deo rituala zvanog lopatanje samo je ovo pipaviji posao pa se obavlja cetkom

svake zime kazem sebi "e na prolece pravim nastresnicu za kampera..." a kad dodje prolece niti je kamper u dvoristu nit se vise secam snega, pa tako u krug

ali nije samo krov kampera pritisnut snegom, veci mi je zahvat bio uklanjanje sa krova, jer su se pod tolikim teretom pocele da uvijaju grede krovne konstrukcije. nosam vetovao da na krovu moze biti i po nekoliko tona snega.

a evo dokaza o visini snega izmerenog na krovu pre uklanjanja izmereno gradjevinskim metrom celih 75cm

evo kako je to izgladalo na krovu, i da napomenem da za ovih 10-tak dana svakidnevnog lodatanja sto dvorista, krova, ulice izgubio sam 2kg

ovo su vec uzivanja na snegu, oformljena staza u dvoristu za ucenje dece i vezbanje odraslih da se skije ne ulenje do kopa ili tornika

cak radi "malo jezero" kako smo je nazvali jer imamo od ulicne rasvete mogucnost da je do kasno uvece koristimo
u iscekivanju malo toplijih dana i pokretanja kampera zanimaciju smo nasli na snegu sto iz obaveze, a vise iz ljubavi prema ovom agregatnom stanju vode koje traje naj vise mesec dana u godini (ima nekad izuzetaka) iskoristimo priliku da budemo napolju na cistom vazduhu se izigramo, mnogo se posle toga lepse spava