@ Sprinter
Evo ga konkretan 12x12 ventilator:
http://list.rs/artikal.php?id=CAS00861
Karakteristike:
Dimenzije: 120mm x 120mm x 25mm
Broj obrtaja: 800rpm ± 10% - mali broj obrtaja, a velika krilca, a broj obrtaja mozes kontrolisati promenom napona.
Protok vazduha: 35.07cfm ± 10% - Protok vazduha je 35 cfm (Cubic feet per minute) ili oko 10 kubnih metara vazduha u minutu, sto je poprilicno mnogo.
Vazdušni pritisak: 0.42mmH2O
Ležište: Barometric ball bearing - jako je bitno sto je lezaj KUGLICNI
Nivo buke 13.83 dBA - veoma nizak nivo buke za jedan takav ventilator, skoro besuman.
Materijal: Plastika
Masa: 123.7g
Boja: Crna
Pakovanje: Set gumenih šrafova; Set gumenih uložaka; Set metalnih šrafova; Adapter molex 4 pin - 3pin
Slazem se sa Bossom. Dva komada manje snage i duzih krilaca sa manje obrtaja su najbolje resenje.
Jos neto mi pade na pamet. Ako uradis kako si zamislio, i dalje moras da imas vazdusni kanal (donja resetka, prostor gornja resetka), kroz koji planiras ventilatorima da guras vazduh radi hladjenja. Ti ventilatori ce svojim telom smanjiti (zatvoriti) povrsinu gornjeg otvora, bar za 50%, i za toliko ce biti smanjena prirodna cirkulacija vazduha kroz otvor kad ventilatori ne budu radili. Tako da bi oni preko leta kad je toplo, stalno morali da rade.
Zato je bolje da ih nejpre privremeno postavis i zasrafis na samu resetku sa unutrasnje strane i probaj sta si dobio. Testiraj malo, Pa ako zadovoljava, onda super, ako ne zadovolji, onda ides dalje, pa montiras negde unutra, ili vec sta ti padne na pamet.
Po meni, da postavis 3 komada na sam otvor (taman mogu da stanu), pustis ih da rade na 9v, (neka ti neko napravi stabilkizator napona na 9v sa ulazom na 12 iz akumulatora i jedan mali trafo sa 220 na 12v da mozes da ih teras i na struju, i posto su tihi, neka stalno rade). Montiras negde unutra neki prekidac da ih ugasis kad ti ne trebaju, zimi na primer, pa da stavis prst u uvo i pevas.
Kad se mora, nije teško.