lio napisao:Zaboravio sam da zamolim upućene (Dušana i Groša) da mi kažu zakonsku regulativu - koliki je maksimalni međuosovinski razmak i prepust, širina vozila i potrebni papiri, ali otom potom
Evo pomocicu ja onim sto stoji u Zakonu tj. sta kaze
Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima:
Član 17.
Najveća dozvoljena dužina vozila, iznosi:
1) za motorno vozilo, osim autobusa i vozila vrste L - 12,00 m;
2) za vozilo vrste O i R - 12,00 m, s tim što se dužina prikolice meri od vučnog oka rude do najisturenije tačke na zadnjem kraju vozila, a dužina poluprikolice se meri od ose vučnog čepa do najisturenije tačke na zadnjem kraju poluprikolice;
.
.
.
Najveći dozvoljeni prepust može iznositi najviše 63% ukupnog razmaka osovina.
Najveća dozvoljena tolerancija u dužini vozila iznosi 0,5% od propisanih vrednosti.
.
.
.
Član 18.
Najveća dozvoljena širina vozila iznosi 2,55 m, osim:
1) za radnu mašinu i izmenjivu vučenu mašinu za poljoprivredu i šumarstvo, za koje najveća dozvoljena širina iznosi - 3,00 m;
2) za vozilo vrsta N i O sa nadograđenom hladnjačom sa zidom debljine preko 45 mm, za koje najveća dozvoljena širina iznosi - 2,6 m;
3) za vozilo vrste N koje ima izmenljive uređaje za održavanje puteva, za koje najveća dozvoljena širina iznosi - 3,00 m.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, širina vozila ne obuhvata prekoračenja koja mogu nastati usled deformacija pneumatika u zoni naleganja na kolovoz, postavljanja lanaca za sneg i ugradnje gabaritnih svetala, pokazivača pravca skretanja, spoljnjeg ogledala, svetala za osvetljavanje puta, elastičnih blatobrana i druge dodatne opreme elastično vezane za čvrstu konstrukciju vozila.
Svi zglobno ili elastično vezani delovi iz stava 2. ovog člana, kad se preklope uz čvrstu konstrukciju vozila, moraju biti unutar propisane najveće dozvoljene širine vozila, a ostali delovi - unutar propisane najveće dozvoljene širine iz ovog člana, uvećane za vrednost dozvoljenog odstupanja od najviše 1%.
Član 19.
Najveća dozvoljena visina vozila iznosi - 4,0 m, osim vozila vrste L, za koje najveća dozvoljena visina iznosi - 2,5 m.
Klirens vozila mora omogućavati da vozilo opterećeno do najveće dozvoljene mase može da pređe prepreku visine 10 cm.
Član 20.
Motorna vozila, kao i skupovi vozila, moraju imati takve uređaje da prilikom vožnje u krugu od 360°, najisturenija tačka vozila mora biti vođena po krugu prečnika od najviše 25 m, pri čemu se gabariti vozila moraju kretati u pojasu najveće širine 7,2 m.
Član 22.
Osovinsko opterećenje vozila ne sme da prelazi vrednosti deklarisane od strane proizvođača i navedene na proizvođačkoj tablici na vozilu.
Osovinsko opterećenje vozila odnosno skupa vozila u stanju mirovanja na horizontalnoj podlozi ne sme prelaziti:
1) za jednu gonjenu osovinu - 10 t;
2) za jednu pogonsku osovinu - 11,5 t;
Ukupno opterećenje dve osovine motornih vozila, pri čemu osovinsko opterećenje pojedinačne osovine ne sme preći 10 t, i koje imaju međusobno rastojanje:
1) manje od 1,0 m iznosi - 11,5 t,
2) od 1,0 m do 1,3 m iznosi - 16 t;
3) od 1,3 m do 1,8 m iznosi - 18 t, odnosno 19 t ako je pogonska osovina opremljena udvojenim pneumaticima i vazdušnim oslanjanjem, ili gde maksimalno osovinsko opterećenje ne prelazi 9,5 t;
4) Ukupno opterećenje dve osovine priključnih vozila sa međusobnim rastojanjem:
(1) manjim od 1,0 m iznosi - 11 t,
(2) od 1,0 m do 1,3 m iznosi - 16 t,
(3) od 1,3 m do 1,8 m iznosi - 18 t,
pri čemu osovinsko opterećenje pojedinačne osovine ne sme preći 10 t;
5) Ukupno opterećenje tri osovine priključnih vozila sa međusobnim rastojanjem:
(1) do 1,3 m iznosi - 21 t,
(2) od 1,3 m do 1,4 m iznosi - 24 t,
pri čemu osovinsko opterećenje pojedinačne osovine ne sme preći 10 t.
Na pogonske točkove vozila vrste L, M i N, ako je vozilo opterećeno i u stanju mirovanja na horizontalnoj ravni, mora delovati najmanje jedna četvrtina ukupne mase vozila, odnosno skupa vozila.
Na točkove upravljačke osovine vozila vrste L, M i N, ako je vozilo opterećeno i u mirovanju na horizontalnoj površini, mora delovati najmanje jedna petina ukupne mase vozila.
Odredbe ovog člana ne odnose se na vojna vozila.
Član 24.
Odnos bruto snage motora izražene u kilovatima i najveće dozvoljene mase vozila odnosno skupa vozila izražene u tonama, mora biti najmanje 5 kW/t, osim vučnih vozila koja služe za vuču priključnih vozila pomoću rude i nisu namenjena za prevoz ljudi ili tereta i vučnog vozila turističkog voza kod kojih mora biti veća od 2,2 kW/t.
Ovo je ono bitnije, a najbolje je prelistati ceo Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima.
Ovo su maksimalne navedene vrednosti, ali ja nisam video kamper siri od 2,35m, pa je mozda najbolje prvo prelistati kataloge i upoznati se sa osnovnim dimenzijama gotovih kampera, a zatim to proveriti u Zakonu (mada je sve sto sam ja video po katalozima a sto se tice dimenzija vec u skladu), i pretpostavljam da nije najpametnije ici na maksimalne vrednosti. Verovatno ima dobrih razloga cim se to ne radi.
Sto se tice zadnje vuce, po meni, takodje treba jako dobro razmisliti i informisati se.
Ne kazem da ne valja, i ne mogu garantovati ali mislim da nisam video kamper sa zadnjom vucom (mislim na nove) pa valjda i to ima nekih dobrih razloga. Mada nije sve sto se nudi i najbolje uradjeno, ali jeste razlog da se dobro razmisli.
U stvari ako omanemo sa sasijom i vozilom onda smo omanuli sa celim konceptom.
Ja ove napomene cisto po slobodi, ne zameri mi, a konkretno nemam nekih informacija da podelim jer se nisam interesovao za zadnju vucu.
Jedino sto znam konkretno i provereno, je decko koji ima BMW (od nekih 50.000 kupljen nov) sa zadnjom vucom, sa svom mogucom elektronikom, i rekao mi je - sad i nikad vise zadnja vuca, dosadilo mu akanje po mokrom, blatu i snegu, kaze da je veliki problem izaci ako se parkiras lose.