Putevima Balkana 2019 – Srbija, Makedonija, Albanija, Crna Gora

Prolazimo kroz Pogradec (albanska strana Ohridskog jezera) i odličnim magistralnim putem nastavljamo prema Elbasanu

Kružni tok u Elbasanu
Ovakve građevine nisu retkost, čemu služe ne znamo, važno je da blješti 🙂

Prolazimo Fier i približavamo se na samo 20 km obali Jadranskog mora, ali nastavljamo dalje prema jugu odličnim magistralnim putem E853.

Prolazimo pred reke Aoös koja izvire u Grčkoj, a dugačka je 272 km, od čega 80 km protiče kroz Grčku, a ostalih 192 km kroz Albaniju. Reka je specifiče plavo tirkizne boje. Usput nailazimo na kantinu gde se prodaju CD-ovi, maslinovo ulje, sladoled i još koješta.

Upoznajemo vlasnika (DJ Aragosta) koji nas ljubazno dočekuje, a kad je čuo odakle dolazimo pušta nam muziku Dragane Mirković 😀 i poklanja narezan CD s posvetom. Objašnjava nam kako je težak žvot bio za vreme Envera Hodže (three persons – one bunker) i kako su narodi oko njih (prevashodno misli na SFRJ) živeli život o kojem su oni mogli samo da sanjaju. Ogorčen je globalizacijom i efektima neoliberalnog kapitalizma koji je trenutno na snazi u Albaniji.

Silazimo do reke gde je sve spremno za prihvat gostiju, mesto za šatore, bazen itd, samo još da dođu turisti. Potencijal postoji, reka je odlična za vožnu kajakom, ali bez pomoći države teško je razvijati turističku destinaciju Ovo je pokušaj jednog običnog malog čoveka (Btw završio je turizmologiju) da se izbori u jednom nepravednom sistemu za svoje mesto pod suncem i zato ima našu punu podršku :). Inače, ovo je bio naš prvi susret s ljudima u Albaniji (ako izuzmemo granični prelaz) i utisci su nam bili više nego pozitivni i ohrabrujući za dalje…

Prvi kontakt s ljudima u Albaniji i Dragana Mirković 🙂

Nastavljamo dalje…

Leave a Reply